Dalecarlia #4

Så var det då dags att åka hem. Efter att ha checkat ut från Galaxen i Borlänge, började jag med en ren transportsträcka till Vansbro kommun. Hemlängtan hade börjat göra sig påmind. Nio funna blev det idag. Några hoppades över pga olika orsaker (mycket folk på platsen mm). Fanns en PT som jag tog ett par av. Den första Linje 57 Hjulbäck hittades lätt kl 09.00 på en transformatorbyggnad. I Linje 57 Snöbyn Söder var logglistan full, men det fanns lite plats i kanten, en NM på denna. Sen blev det dags för en cache av en Säfflebo, sivnor, som är född i just Vansbro. Vansbro kyrka var liten men fin. Gott om myror på parkeringen av nån anledning. Fick med mig några, som nog aldrig hittar hem igen.
Ytterligare ett stopp i Vansbro vid Gruckå Kvarn. Här fick den nya logglistan sitt första namn.
Jag hade sedan tre inplanerade stopp i Malung, men ingen passade att ta. Trodde att folkhögskolan skulle vara hyfsat tom nu på sommaren, men icke. Tröstade mig med dagens OKQ8-fika.
Så vad göra utan någon cache i Molkom. Appen visade att VW Bus tribut låg bra till och var dessutom enkel. Så i och med detta var samtliga kommuner i Dalarna loggade.
Sen blev det några i Torsby kommun på vägen ner. En tyvärr oskyltad rastplats som var en riktig höjdare vid Halgån. Hemlig rastplatz fick en favoritpoäng.
Dammen hade en ideellt iordningsställd badplats, men vattnets färg inbjöd inte direkt till något bad.
Norra Ny Kyrka hade jag ju varit vid förut, men då hade jag inte börjat med denna hobby. Alldeles utanför muren vid ett gammalt magasin hittades denna bra gjorda gömma.
Dagens övningar avslutades vid Fastnäs Byalags rastplats. Efter lite gymnastiska övningar och lirkande fick jag loss burken kl 12.23. Synd att man inte röjt mot älven, hade varit fin utsikt här. Efter lunch på Majas i Munkfors styrdes kosan hemåt.
 
Blev en bra vecka. 49 funna och 17 nya kommuner. Bilens dator tog fram följande statistik för de fyra dagarna: Total körsträcka 1204 km, snitthastighet 56 km/h, snittförbrukning 0,54 l/mil, körtid 21 tim, 37 min.

Dalecarlia #3

Så var då dag tre till ända. Nu har hettan kommit, så inte så skönt att åka runt idag. Moderna vägar med mitträcke och borttagna korsningar gjorde att planeringen sprack en del, men 11 funna blev det trots 3 dnf och några överhoppade. Startade från Borlänge och styrde kosan åt sydost. Säters kommun fick sin första med Ö-Stafett Säter - Överfart Riksväg 70. Hade redan hoppat över en, så vände och kom på rätt sida. Här hade magneten ramlat bort och dessutom var listan blöt, så en NM angavs. Forsatte in i Hedemora till Q Stafett Hedemora - Quick find. Och den hittades verkligen snabbt vid en parkeringsficka. Här var den dock torr och fin. Nästa stopp blev vid Slagruta. En av sju megapunkter i hela Skandinavien där Curry, Hartmann och Leylinjernas linjekors sammanfaller. Men gömman var väl avskärmad i dubbla metallboxar. Dags för dagens tredje kommun, Avesta, där Rembo hittades efter en hel del letande. Det fanns dock ett litet skrymsle på transformatorhuset där den kunde stoppas in. Så dags för dagens OKQ8-fika i Krylbo.
På väg därifrån norrut, fick jag se en fin vy över Dalälven och stannade och tog kort. Då kollar jag alltid om det finns nån gömma i närheten, och 40 m är väl nära. W Stafett Avesta w 697 hittades lätt vid en mysig liten rastplatsmöbel alldeles vid strandkanten.
Så vidare norrut då, och en avstickare till Stängselbacken där en minnessten över vägbygget 1921 fanns.
Nästa stopp var NMJ 5 (banvaktsstuga?). Osäkert om det varit en banvaktsstuga, för det såg inte ut som en.
Men den hade varit mysig en gång i tiden, till och med el indraget. Dagens andra dnf blev en busskur i Nyhyttan. Tidigare besökare skrev att det var så lätt så... Så först nästa cache, Paus, fick bli Hofors kommuns första hittade. Nu är vi utanför Dalarna, men det får gå det också. På väg mot Stjärnsund fanns Stjärnsundsvägen#6 Milstolpen. Ledtråden var gran. Milstolpen fanns kvar, men bakom den fanns endast två stubbar av nämnda gran. Blev en dnf och en nm. Så framme i Stjärnsund och Stjärnsunds kyrka.
 
Även här en dnf. Ledtråden under stenar hade likaväl kunnat vara bakom chipspåsen på ICA, så här gav jag upp efter ett tag. Men en god lunch blev det här och ett guidat besök på Polhemsmuseet. Sen satte jag kurs mot E16 som skulle ta mig mot Falun. Sex På E16 - Säter blev den första, som syntes på långt håll. Ryggen E16 var en blå bison som blänkte på långt håll i solen, så jag vände på den. Dagens letande avslutades med Sex på E16 - Falun. Sen blev det ett besök vid Falu gruva där en glass inmundigades. Nu dags planera morgondagens hemfärd. Två kommuner kvar att besöka, Vansbro och Malung. Sen ner till Säffle längs Klarälven.

Dalecarlia #2

Så har då första natten tillbringats på Galaxen i Borlänge. Första hotellet jag bott på som haft den goda smaken att ha en bordsfläkt på rummet. Idag var jag uppe med tuppen, dvs om han vaknade kvart i sju. Hade nästan 30 mil framför mig, så lika bra komma iväg. Efter en sedvanlig hotellfrukost med bl.a. bacon och skramlade ägg bar det iväg på den tur som planerats kvällen innan. Styrde kosan västerut idag. Började med ett par enkla i Gagnefs kommun. DJURMO SÖDRA och DJURÅS TB HOTELL. Hotellet var fuktskadat, lite "mugget" som det heter. Fick en NM. Vidare mlot Leksand och Leksandsbröd. Äter väldigt sällan hårt bröd, så bara gömman som fick besök här. Full logg, så en NM även här. Vidare norrut till Turistväg. Lätt med bra placering, precis som min egen Välkommen till Duse. Turistvägen skulle man ju åkt. Inser nu att det var för mycket med HELA Dalarna under denna tur. Nästa gömma heter Tina Thörner. Just precis den ni tänker på från Säffle. Och varför heter den det nu då? Tja...
Nu var det dags för fika, och även idag stod OKQ8 för detta. Denna gången i Rättvik.
Sen blev det ett längre stopp inne i stan, med Långbryggan som mål. Här har jag varit för en 15 år sen eller så.
Onekligen en ovanlig layout på en bastu. Nästa kommun på resvägen var Mora, med den sedvanliga parkeringen - Välkommen till Mora!. Denna såg jag redan när jag svängde in, försökte sätta den något lite längre upp. En avstickare upp mot Orsa gav först Utsikt över Orsasjön. Fanns visserligen finare utsikter, men OK då.
Himla smart placering på denna "burk". Den "passade" bra om man säger så. Orsa TB & DVD Exchange var en imponerande välbyggd historia. Dock ingen resenär som ville vidare. Hade heller inga DVD-filmer med att byta med. Den mest avlägsna kommunen i Dalarna är utan tvekan Älvdalen, men jag har nu varit även där. Rastplats Spjutmo var den första. Vaktad av några ilskna brännässlor, men med förutseende - dvs långbyxor - var det inga problem. Häradets avrättningsplats för häxor besöktes sedan. Namnet antyder antalet avrättade här. Seven Witches". Verkligen en mörk period i sveriges historia.
Om man absolut ville och inte visste bättre (såsom jag då), kunde man gå genom skogen och över dike mm... Men man kan ju inte besöka resans vändpunkt utan att få i sig lite lunch. Så på Östängs Gatukök åt jag den godaste fiskgratäng jag någonsin ätit, vilket jag också framförde till en överraskad och mycket glad ägare (eller vad han nu var). På väg tillbaka mot Mora besöktes sen Alderängarna -Rastplats. Den missade jag på vägen upp p.g.a. undermålig skyltning. Men lätt hittad då en viss träddetalj inte riktigt överensstämde med arten i övrigt. Sedan var det bara ett stopp kvar före hotellet. Det viktigaste stoppet på hela dan. Vägval hade nämligen den ena av mina mentorer mbis lagt ut, och den var jag ju bara tvungen att ta, då det blev den första av hennes jag hittat. Lite lurig var den allt.
Efter återkomst till hotellet, blev det en promenad i Borlänge. Bland annat besöktes Stenparken - EarthCache. Intressant historia bakom olika bergarter. Försöker ta åtminstone en EarthCache varje semesterresa. En selfie på platsen efterlystes, och den blev ju, som vanligt, som den blev.
På vägen tillbaka till hotellet besöktes Borlänge den 8/4-00 kl 02.27. Då skedde en allvarlig tågolycka med gasolvagnar men med lycklig utgång här. Bilden är från cachebeskrivningen.
Så var den dagen till ända. Sex nya loggade kommuner. 15 cacher varav en Earth. Det är jag nöjd med. I morgon blir det värre med stekhet värme. Men en kortare tur då i sydöstra länet. Blev kvällens special på restaurangen idag. En grillad oxfilé med potatisgratäng och en Staropramen. Lyxade till med en kopp kaffe och ett litet glas Drambuie. Nu ska morgondagens tripp planeras, med ett försök att få fler ledtrådar i Mystery at the Museum.

Dalecarlia #1

Ja så var det då dags för årets semesterresa för att dels se sig om, dels logga geocacher i diverse kommuner. Målet i år är samtliga 15 i Dalarna. Startade vid åttatiden från Säffle och åkte förbi Karlstad innan första stoppet vid Fartkamera. CO önskade en selfie här, så för att inte göra denne besviken togs följande tjusiga bild.
Lite närmare Molkom ligger Lindfors. Här finns en allé som väl är i skiftande skick. Så Allén i Lindfors fick ett besök.
Så var det då dags att lämna gamla kära Värmland och åka in i Örebro län. Här blev man ganska snart Välkommen till Hällefors, vilket gav mig en nya kommun i listan. Såna här anordningar skulle det finnas fler av. Jättebra att sätta cachgömmor i. Detta fynd firades med fika på OKQ8 på andra sidan landsvägen.
Stärkt till kropp och själ styrdes kosan till Korsgatan (eller Utsikt över Hjulsjön). Lite svårt med parkering här, men det blev inte den fulaste jag gjort. Besökte här den vackra kyrkan där ljuskronorna fixade till mittbenan.
Nästa stopp blev Vy mot LJUSNAREN. En bison hängande bakom en infoskylt. "Låtsades" läsa medan en barnfamilj stred om vilken väg dom skulle ta. Ett par "gubbar" i en bil undrade säkert vad jag sysslade med. Så nu var även Ljusnarsberg loggad. Ytterligare en innan länsgränsen var Porkanäsvägen. Missade infarten så fick åka och vända. CO hade fått för sig att denna låg i Grängesberg, men ack så fel hen hade. Första gömman efter länsgränsen hette lämpligt nog Välkommen till Dalarna. Så där fick Ludvika ett besök. Ytterligare ett hette Tunnan, en gömma i sann Robinson-anda. Fick favoritpoäng. Sen fick det bli en avstickare till Smedjebackens kommun, där jag började med Norsbro TB-hotell. Hotellgästen skulle dock inte dit jag skulle, så han fick bo kvar. En bit närmare tätorten fanns WBJ - Wessman-Barkens järnväg. Lätt hittad under ett brrevlådesamlingstak. När man så kom fram så var man ju förstås Welcome to Smedjebacken #1. Jättebra ställe för en burk som enligt ledtråden var placerad högt - men det beror ju på vem som ska ta ner den... Här stod förstås en smed och smidde.
På väg mot Borlänge fanns två PT, men nöjde mig med LUDBOR #11 och Borlud 7. Avslutade sedan dagen med att leta upp gömman med det udda ortnamnet Spraxkya.
Så dagen bjöd på 14 funna cacher, plus ett par som hoppades över. Två nya kommuner i Örebro län samt tre i Dalarna. Sen kan jag väl då yppa att hotellets restaurang nu har en ryggbiff och en Mariestad mindre på lager.

RSS 2.0