Caching och internutbildning 2012-08-18

Idag var styrelsen m.fl. i Värmlands Släktforskarförening på internutbildning i Värmskog. Vi började som sig bör med en räkmacka på café Liljenäs. Naturligtvis fanns där även en cache under ett trädäck. Sen mötte Ingrid Johansson (Sockenombud för Värmskog) upp vid kyrkan och berättade om socknen och kyrkorna. Mitt emot kyrkan, på Klockkullen, fanns ytterligare en cache. Därefter styrdes kosan till Nordtomta i Vegerbol och LM Ericsson-muséet.

LM Ericsson-muséet

Gissa vad som låg under ett uthus där. Alla dessa tre cacher var utlagda för ett par veckor sedan, alldeles lagomt inför vårt besök. De flesta av oss åkte sedan till Bråtens gårdsmuséum och eftermiddagsfika. Själv skulle jag åt andra hållet så jag hoppade över detta. Stannade till vid Högsäters färja och kungshög, där en hoper ilskna myror vaktade en cachegömma. Dom hade även bo i trädet där gömman varit placerad, så den hade rasat ut och låg öppet på marken. Har mailat cacheägaren att titta till den.

Caching och EKG 2012-08-15

Var kallad till hjärtmottagningen på CSK idag kl 1430. Läkarn på akuten skrev en remiss dit efter mitt senaste förmaksflimmer. Dom gjorde en ultraljudsundersökning och fann att lilla pumpen var perfekt felfri. Men han tyckte att trycket var lite högt, så nu ska jag testa dubbel dos Metoprolol ett tag och se om det sjunker.

Sen på vägen hem var jag ju bara "tvungen" att ta ett par cacher också. Hade kollat ut ett antal efter en slinga förbi Skoghall, men det var ju sämsta tänkbara tidpunkt. Strax efter kl 16 och strålande sol. Halva Hammarö var ute ock cyklade tror jag, så bara två cacher var någotsånär mugglarfria (dock inte myggfria). Började med SVEC-57 vid gamla flygfältsrakan och avslutade efter vägen in mot Bergvik där Info Hammrö satt.

Caching 2012-08-10

Idag började Antik- och Samlarmässan på Ransäters Hembygdsgård. VSF var representerade av mig och Anita Dagmarsdotter. Vi hade med alla grejor och packade upp och installerade oss. Sen hände väl i stort sett ingenting förrän vi åkte hem. Men Anita är heltänd på geocaching nu efter gårdagens lilla föredrag i Forshaga. Satt och tittade runt på www.geocaching.com bra länge. Så vi registrerade henne där och när hon kom hem skulle hon verifiera sitt konto. På hemvägen stannade vi då till och loggade Ransäters kyrka där även då AniDag skrev in sig. Sen släppte jag av henne på Rud i Karlstad och begav mig hemåt. En enkel cache efter vandringsleden mellan Skutberget och Kil loggades. Hugaligen vad kyligt det var kl 21 med somriga kläder.

Caching 2012-08-09

Idag skulle vi ha styrelsemöte i VSF så jag åkte lite tidigare och besökte Clas Ohlson med flera nödvändigheter. Mötet var i Forshaga så vägen dit förgylldes av Andra advent 2010, en enkel drive-in vid Grava kyrka. Sen var jag till slussen i Forshaga där jag senare skulle hålla ett litet föredrag om geocaching. Var ju tvungen att kolla om cachen fanns kvar. Med lite tid över besöktes sen Hembygdsgården i Skived med sin lilla gömma. SÅ tillbaka till slussen för information. Vi var sen till Klarälvsrummet för info om laxfisket och sjöfarten innan vi styrde kosan mot Bergsgården där styrelsemötet skulle vara. Den nyutlagda cachen där, Berget, var väl inte riktigt där koordinaterna påstod, men efter lite hjälp av Hans-Hugo så blev den loggad. Det blev min femte FTF men den första där jag fick en FTF-pin. En trevlig dag.


Caching 2012-08-06

Måndagen börjades kl 0700 med den årliga servicen på bilen i Åmål. Denna gång behövdes även bytas bromsbelägg och skivor fram. Måttligt roligt för plånboken, så några cacher fick bli en tröst i bedrövelsen. Åkte mot Bengtsfors och Bräcke ängar, det stoppet genererade även en liter kantareller. Laxarby Kyrka blev nästa stopp, då jag inte hittade nåt bra ställe att ta sig ner till kvarndammen där. Sen fick Stenbron vid Stöpa-kiosken ett besök. Även kiosken fick sitt i form av kaffe med mazarin. Utanför godisfabriken i Bengtsfors fanns så nästa, vid namn Godis, gick dock inte in och handlade nåt. Väl framme i Bengtsfors tittade jag på EKA Miljörum, där det naturligtvis fanns ett perfekt ställe att gömma en cache. Bengtsforsbesöket avslutades med Sågudden. Där låg jag och kröp med baken i vädret, när en röst bakom undrade vad jag höll på med. Jag förklarade lite kort och han hade hört talas om det och önskade mig lycka till. Hade jag gått efter gps:en där hade jag hittat den direkt, men litade för mycket på hinten.

Sen styrdes kosan mot Lennartsfors. Tog ett foto på hembygdsgården där. Saknade den i samlingen på VärmlandsRötter.Gömman vid Lennartsfors- Slussen var ju ett måste när man ändå var där. Nu hade regnet hunnit ifatt mig och efter lunch på Götes Grill i Årjäng styrdes hemåt. Stannade till vid Sandaholms Vattentorn och loggade. Sen var det ganska skönt att komma hem, sätta sig i fåtöljen och läsa dagens tidning.

Geocaching 2012-08-02

Kände att abstinensen började utvecklas. Så ut i bilen och iväg. Tog en rundresa via Grums, Borgvik och Nysäter. Det som var huvudmålet för dagen var Malsjöeken. En bastant sak.

Den var lätt hittad, tillsammans med ca 1 liter kantareller efter vägen dit.

Tog sen vägen över Borgvik och loggade Notboden därstädes. Trodde inte att den var så stor.

Svårighetsgraden var satt till en trea, och det stämde faktiskt. Letaded runt ett bra tag, innan jag började lyfta på lite stenar. Och se, där var den under den tredje stenen. Den första lyftade stenen talade om för mig var traktens ungdom tillbringar en del tid. Låg lite ölflaskor runt om och under stenen låg ett antal k:gummi .

Men nu är jag hemma igen. Ska steka svampen med rödlök och vitlök. Kanske knäcka ett eller två ägg i, så blir det en godkänd kvällsmat.

Blekingesemester 1/8

Så var det då dags att åka hem. Lite synd att åka ifrån sin favoritkusin. Packade ihop mina grejor och det verkar som om jag inte glömt nåt. Jag har med mig en gåta hem. Vad är detta?
 
Först sa jag separator, men det verkar vara nåt annat.

For sen iväg. Brydde mig inte om cacherna i närheten, då jag ville ha några mil mot Säffle först. Tankade i Alvesta, där det fanns en OK-mack, vilket är helt okänt i Blekinge. Blev inköpt en Magnum-glass och en påse Polly också.

Sen började cachandet med följande hittade: Rastplats 27:an, lätt hittad då en upptrampad stig fanns i gräset. En vägskyltscache vid namn Bystad / Busty ? togs sen lätt. Sen blev det till att "vattna guldfisken" vid Rastplats Yasjön. En hyllning till geocacharen Cykelharen blev nästa hittade. Sen blev det lunch vid Tavernan strax öster om Borås. Hemresan avslutades med en paus vid Frändefors kyrka. Där uppåts den sista bananen innan en sträckkörning hem.

Skönt att komma hem igen. Hade gärna varit i Blekinge lite längre (kanske nästa gång), men det finns lite att ägna sig åt här också.

Min andra kvinna i livet, Octavia (dvs bilen), drog bara 0,64 liter bensin/mil under resan. Ganska bra måste jag säga, då det står 0,68 i beskrivningen.

Blekingesemester 31/7

Kl 9 ungefär, slog vi upp våra ljusblå (eller vad det nu är för färg på dom). Efter frukost och lite allmän samvaro packades så kylväska mm med lunch och fika. Huvudmålet för dagen var diabasbrotten i "Svarta Bergen", strax väster om Lönsboda i Osby kommun, Skåne.

Vid ankomsten försökte vi hitta cachen Trekanten, men icke lyckades vi. Det var fler som gjort sammaledes, dvs inte hittat. Vi hittade en "använd" grop, så förhoppningsvis var behållaren på vift. Åkte sen ner till Bildandet av diabas, där vi letade en liten stund innan vi hittade den.

Mats och min kusin Monica inventerar innehållet i gömman

Därefter for vi till själva stenbrottet med café, info och rundvandring. Mycket intressant må jag säga. En Geocache fanns här, Diabase Earthcache, vi löste frågeställningarna och loggen blev senare godkänd av "Blue-Suede". Tyvärr fick man inte längre äta medhavd matsäck inom caféets område, så vi åkte vidare mot Osby. I en korsning såg jag då en Statoilmack och vid macker brukas finnas några bord att sitta vid. Och detta blev ju en höjdpunkt. Strax bakom denna mack fanns rastplats "Sven Dufva", som har blivit utsedd till Skånes bästa rastplats. Här smaskade vi i oss ett antal wraps med gottigt innehåll. När vi började packa ihop kom åskmolnet in, men vi klarade det utan alltför stor väta.

Vi orkade inte med efterrätten (svartvinbärspaj med vaniljsås) utan for vidare mot Osby, där vi besökte kyrkogården. Här finns en gammal alm som är fälld, men stubben är utmejslad med motorsåg till något helt fantastiskt.


Efterrätten åt vi vid en rastplats strax söder om Osby. Söta små platser att äta vid.


Sen åkte vi runt lite innan vi tog några geocacher runt Hemsjö. Vi började med Linbastan i Röshult, men där gick vi bet trots ihärdigt letande.

Betydligt bättre gick det vid Benstampen i Angölsmåla. Mats hittade gömman ganska snabbt. Sen bar det av till Hi there, old hag!. Vi funderade på namnet innan vi kom dit, men det gick upp ett ljus. Det var Kärringhejans naturreservat. Hittades hyfsat enkelt under skyfall och åska. Vi avslutade dagen med en gömma vid stationen i Hemsjö. Låg efter K.V.B.J., dvs Karlshamn-Vislanda-Bolmens järnväg. Avslutade dagen ganska tidigt, då Mats skulle jobba och hans klocka ringde kl 0400. Själv skulle jag ju åka hem också, så det kändes bra med en lång natts sömn.

Blekingesemester 30/7

Årets besök hos kusin Monica med sambo Mats i Hemsjöhult utanför Olofström i Blekinge tog sin början kl 0700, då klockradion meddelade dagens nyheter. Nu för tiden innebär ju sådana resor även en del geocachande.

Kom iväg i hyfsad tid strax efter nio. Första cachen kl 1000 blev Mellerud Syd, en enkel en vid informationstavlan. Brålanda kyrka blev nästa kl 1020, satt som vanligt i vägskylten. Efter räkmacka med kaffe på Riksrasta i Brålanda togs en lite besvärligare vid Nuntorp kl 1048, besvärlig mest pga argsinta brännässlor. Sen gick jag bet på Vänersborg norr. Där skulle man "Lyfta på hatten", men den enda hatt jag hittade satt fast bakom vägskyltsfästet runt stolpen. Får återkomma dit.

Sen började magen skrika, så kl 1345 hittades nästa gömma vid Tavernan strax öster om Borås. Men började besöket där med en benfri kotlettrad och stekt potatis. Helt OK, men himla liten portion. Mellan Borås och Vårgårde fanns sen 9 st Bensträckare vid parkeringsfickor. Dom tre första tog jag kl 1415-1425, men sen hade man behövt stövlar till de två nästa, så då tröttnade jag på denna serie.

Sen åkte jag direkt till Hemsjöhult. Mottogs med en jättegod fiskgryta och svart! ris. Både Mats och jag trodde det var pepparrot i, men det var visst Dijonsenap och (om jag minns rätt) peppar. Sen åkte jag med Mats ut runt i närheten. Började med Varggropen i Skrubbeboda. Syntes från vägen om man visste om det. Gömman hittades ganska lätt kl 1900. Fortsatte med Jättegrytan i Skrubbeboda som var lite knepigare att hitta själva gömman.
Mats Kvist mäter djupet med en kvist.
Här mäter Mats djupet på grytan.

Sen avslutade vi letandet med Komperskulla slåtteräng. Här fick Mats leta själv och hittade den efter en stunds råd och tips från mig. Så nu är han heltänd på detta. En GPS hade han på gång redan och registrera sig gör han nog ganska snart tror jag. Dagen avslutades med fika och en massa allmänt prat om både det ena och det andra.

RSS 2.0