Gurlita klätt

Känns som om man vill dit en gång per år. Var tvungen in till Clas Ohlson i Karlstad och köpa CD-fodral till släktforskarföreningen.
 
Tog sen en omväg hem. Följde Klarälven och passade på att logga ett par cacher på vägen upp. Strax före Forshaga ligger Forshaga Letterbox. Har inte riktigt begripit vad en Letterbox är bra för, men jag lär mig väl nån gång. Skön promenad dit längs älven.
Åkte sen vidare norrut för att stanna till vid en anordning jag aldrig sett förr. En grod- och salamandertunnel.
Tack vare geocachingen fick jag veta om denna, för här fanns även den lilla burken Kvack Kvack. Så bar det iväg över skogen till resans mål. Lunch på Tossebergsklätten. Dom hade nävgröt där. Gott det. Utsikten lika vidunderlig som alltid.
En liten lagom semesterutflykt.
 

Halland #4

Så inträffade då min sista dag på min halländska resa.
Drog till med en långkörare från Halmstad ända till Kungsbacka.
Dom serverade nämligen kaffe på Naturum Fjärås Bräcka.
Intressant utställning och med spännande te i butiken.
Vid kyrkan fanns så dagens enda loggade geocache.
Kyrkoplundraren Anne # 2 Fjärås kyrka hittades ganska lätt.
Vilket innebar att jag nu loggat alla kommuner i Halland.
For sen vidare in till Kungsbacka och Kungsmässan.
Där finns nämligen en Clas Ohlson-butik.
Och då jag var i stort behov av laminat till utställarkort inför årets släktforskardagar, inköptes 100 st sådana här. En av få affärer i Sverige som hade kvar i lager.
Funderade sen på den fortsatta färden, men efter tre nätter blev hemlängtan för stor, så snabbaste vägen hem valdes. En mycket god Pytt i panna på Rasta i Lilla Edet piggade upp. En bensträckare på Linderuds rastplats fick det också bli. Hemma vid halvfyra-tiden. En trevlig semestertripp har det varit.

Halland #3

Och det vart morgon och det vart kväll den tredje dagen.
 
Idag söderut.
Började med Laholms kommun där dagens första gömma, Tb hotel Snapparp west, besöktes. Här var en fin utsikt mot Lagans utlopp i bukten.
For sen över gränsen till Skåneland och Båstads kommun. Ett snabbstopp vid Hemmeslövspusslet #1 Herrgården gjorde att även denna kommun numer är loggad.
Så kom jag till dagens första turistmål, Hovs hallar. Kaffe och morotskaka fick det bli här, innan en promenad i naturen verkställdes.
Resan gick sen runt hela Skälderviken till Kullens fyr. På vägen stannade jag till vid Jonstorps kyrka och grävde lite ien tegelhög, vilket gav Höganäs kommun ett kryss i listan.
Vid Kullen besågs omgivningarna samt förstås fyren med utställning. Mycket intressant. Här blev det även lunch bestående av nåt trekantigt brödstycke med en massa smaskigt räk-klet i.
Vid återfärden stannade jag vid en utsiktsplats och tog ett kort på det berömda "Mölle by the sea".
Sen bar det av hem mot hotellet, med ett snabbstopp i Ängelholm vid A different Drive-in. Hade ju blivit lite genant om inte boendeorten Halmstad blivit loggad, så Minnes stenen över Sveriges seger över danskarna 1676 loggades som dagens sista.
 
Och jag såg på det jag gjort och det var gott.
 

Halland #2

Så var då dag två till ända på den halländska odyssén. Idag skulle Varbergs kommun få besök. Dagen började med, om inte hällregn så, en viss nederbörd.
 
For direkt till Derome och deras träbearbetningsmuséum. Tog lite kort, men tror inte att det direkt kan räknas som industrispionage.
Lite förmiddagsfika fick det bli där också.
På vägen dit stannade jag till vid derome station, men regnet öste ner, så den cachen fick inget besök. På väg sedan mot Varberg, var det betydligt bättre väder, så dagens (och Varbergs kommun) första cache loggades - Byt en bok / Pick a Paperback. Styrde så kosan mot Varbergs fästning, och den var nästan lika ointaglig nu som då. Totalt trafikkaos och ingen som visste var dom skulle, typ. Min vana trogen - tredje gången jag var här - blåste det så man nästan tappade huvudet.
Här blev det åtminstone lunch, bestående av trenne smörrebrö. Sen styrdes kosan mot dagens sista mål. Världsarvet Grimetons radiostation. Masterna har man ju sett ffrån motorvägen ett antal gånger. Detta var sevärt. Det var före radiorörens tid, så att få upp effekten krävde mekaniska åtgärder. Ernst Alexanderson konstruerade då sin Alternator. En elmotordriven generator. Motorn är på 500 hk och kräver 2000 V, 110 A. Generatorn som drivs av denna ger direkt den effekt som matas ut i antennen. En växelspänning på ca 17.000 hertz (mot elnätets 50) och med 200.000 watts effekt. Läget i Grimeton är det enda i Sverige med fri "sikt" mot stationernas huvudstation i USA. Norr om Danmark, Söder om Norge och Norr om Skottland.
Så här ser "Ernst" ut
Här loggades förstås också en cache med det lämpliga namnet Världsarvet. Cachen Radiostationen Grimeton, som låg mitt under ett av de sex antenntornen kunde inte loggas, då det drällde av folk där.
Så var den dagen till ända och kosan styrdes mot hotellet i Halmstad.
I morgon är en annan dag.

Halland #1

Så har då snart första dagen på min Halländska resa gått till ända. Ska vänta lite till innan kvällsmat i restaurangen på Quality Hotel i Halmstad. Målet med resan är förstås att se landskapet lite bättre än vanligt. När rutten väl är lagd, kollar jag då om det finns några trevliga geocacher utefter vägen. Resans andra mål är att logga alla kommuner i Halland.
 
Började med en lättare fika på Rasta i Brålanda. Var tvungen att vakna till lite, drack inget kaffe innan jag for vid åttatiden. Sen blev det kaffe och köttbullesmörgås i Lilla Edet, där också dagens första cache, Älvstigen #12, loggades som den första i Lilla Edets kommun.
Därefter tänkte jag även ta en i Ale kommun, men den vid Nödinge kyrka där var mitt inne i en kraftig nyregnindränkt Rhododendronbuske, så jag hoppade över den.
 
Bestämde mig sen för att åka hela vägen till det planerade lunchstället, Björkängs vägkrog, strax söder om Varberg. En god schnitzel med stekt potatis förgyllde min dag där. Sen bar det av till de två kommuner jag inte planerat att besöka under veckan. Började med Falkenberg, där Svartrå kyrka besågs och cacheloggades. En verklig sevärd kyrka, där man även ställt upp gamla fina gravstenar längs muren.
Här märktes nackdelen med att semestra ensam. Man måste lita på GPS:en, då det är svårt att läsa kartan när man kör. Enligt den så låg Svartrå kyrka mitt inne i skogen vid en vändplan. Tur det var en vändplan...
 
Så bar det iväg till dagens sista stopp, Glassbo Våffelstuga utanför Hyltebruk. Smaskigt värre. Här bredvid ligger Hylte kraftverk, där man även lagt en cachegömma som hittades lätt. Här har man avlett Nissans vatten till Jakobs sjö, som därmed ger en fallhöjd på 63 m.
Sen bar det iväg raka vägen till hotellet. Det hade varit en lång dag, så några fler äventyr blir det inte förrän i morgon.

RSS 2.0