Caching 2012-07-27

Idag var jag ner till Susanne på Vassvikens gammalt och nytt. Passade då på att ta en tur runt den vackra sjön Ånimmen och logga de enkla cacherna efter den rundan.

Tänkte börja med Hällkistan i Ånimskog, men där fanns redan besökare, så den fick vänta. En standard magnetisk vid kyrkan fick bli nr ett istället. Sen besöktes Susanne och sen vidare upp längs västra stranden. Den första på turen var Snäcke sluss, men där gick jag bet. GPS:en visade på räcket, vilket även hinten gjorde, men nån cache fann jag inte.

Så istället styrde jag vidare mot Sörknattens naturreservat nr 1, vilken hittades lätt. Sen Salebols sockenstuga där tyvärr våffelserveringen inte hade öppnat för dagen än. Sen fick Baståsen ett favoritpoäng för där fanns massor med mogna skogshallon. Sörknatten nr 2 hade den minsta burk jag sett, dessutom var logglistan full.

Näst sista för dagens var vid Dalslands Gästgiveri. Burken satt lite långt in, men en föregångare på platsen hade hittat en skogspinne som låg kvar att peta med. Avslutades så med Hällkistan som nu var folktom. Dock inte myggtom. Måste ha varit översvämningsmygg. Ett otal pyttesmå som bara tvärflög på och stack. Ett antal överlevde dock inte, ehuru jag blev lite sur på dom.

Caching mm 2012-07-24

Andra semesterdagen tillbringades med en liten resa i norra Värmland.
Började med kaffe och räkmacka på Tossebergsklätten.
Otroligt många räkor måste jag säga.
Sen så fanns där visst en cachegömma också.
Svängde sen in mot Torsby och hittade ett TB-Hotel vid turistinfon där.
Sen besökte jag Törntorps hembygdsgård i Östmark, där motti med fläsk intogs.
Förbi Östmark där jag letade febrilt efter en cache, men hittade den inte.
Efter fotograferande av hembygdsgården i Nyskoga styrde jag kosan söderut.
Cachen vid Vitsands kyrka hittades efter en hel del hjärnaktivitet.
Hann nätt och jämt besöka Biltema i Karlstad innan stängningsdags.
Råkade, av nån anledning, hitta en gömma även där.
Halkade även in på bolaget på Bergvik.
Så nu sitter jag nyduschad, med dagens tidning, och dricker nån slags grön päron-baileys.
Tja, har man semsester så har man!!!

Caching 2012-07-21

Idag har jag kombinerat caching med svampplockning.
Så mycket svamp (kantareller) blev det dock inte, kanske en deciliter när jag stekt dom.
Men dom ingår nu i min "lök- och olivtårta".

Vad beträffar geocaching, så har jag sett ut och koordinatbestämt min trettonde gömma.
Ligger strax norr om Värmlandsbro och jag har döpt den till Landsvägen.
Ska vägen förbi igen på måndag, så den publiceras på tisdag 24/7.
Den får beteckningen GC3QYW1.Inte direkt körbar, men föregångare till Europaväg nr 45.


Caching 2012-07-16

Idag skulle vi inventera släktforskarföreningens avsalulager i Karlstad. På vägen dit blev det ett besök på Ö&B i Edsvalla. 3 nya enkla cacher i Vålberg fick besök, Välkommen till Vålberg nr 1, 2 och 3. Hade sen lite gott om tid, så jag svängde in till Bergvik och tog en av dom kvarvarande där, Coop Bygg. Så inga större strapatser, men rekognocerade lite för en svår en väster om Vålberg. Tror jag vet lämplig väg dit nu.

Caching 2012-07-12

Idag gick det så där, typ!
Åkte från Munkfors vid 10-tiden och hyfsat väder över åsarna.
När jag kom till Sunne, där jag hade ett antal cacher på lager, började ösregnet.
Höll på ända till golfbanan vid Stamfrändemonumentet.
Där fikade jag och tog den cachen som finns där.
En hyfsat dåligt underhållen snusdosa med en massa lösa lappar i som loggbok.
På vägen hem sen fanns tre otagna, men vid två av dom kom ösregnet igen och den tredje fanns inget lämpligt ställe att stanna på. Troligen får man ta elljusspåret i Vålberg för att komma dit.
Om nån undrar, så gör det inte mig nåt att bli blöt, men en blöt loggbok är ingen höjdare.

Caching 2012-07-11

Efter en dags helregnigt uppehåll i cachandet var det så dags igen. Efter avslutad medverkan på Klarhälja fick det bli ett par lätta cacher idag. Man är ganska trött i huvudet efter ett par dagar där. Började med RådaRasta, en lätt liten en i en takkonstruktion. Sen på vägen mot stugan i Munkfors togs rastplatsen vid Skymnäs. Andra gången jag hittat en som sitter inne i en svamp. En sån där ticka som sitter på trädstammar, var fastskruvad på en björk och en burk instoppad i sig. Lite kul med Skymnäs, då jag har förfäder där på 1600-talet.


Vy från rastplatsen i Skymnäs, en gammal meanderslinga av Klarälven.

Sitter nu i stugan och äter och, hör och häpna, ute finns en klarblå himmel. I morgon förmiddag bär det iväg hemåt. Hoppas det inte regnar allt för mycket. Har gjort en cachelista för Sunnetrakten jag tänkte försöka ta ett par på. Lunch blir det enligt planen vid Stamfrändemonumentet.

Caching 2012-07-09

Befinner mig i en stuga i Munkfors. Ska bo här i tre nätter och vara med på Klarhälja tisdag och onsdag. I dag har ett par av cacherna i Munkfors fått besök. Började dock vid Sunnemo hembygdsgård.

Under denna byggnad ligger den, men den vaktades av ilskna brännässlor, så det fick vara för denna gång.

For tillbaka till Munkfors och tog en enkel på Hästskoholmen för att avsluta med den sista biten räls som ligger kvar i Munkfors kommun. Ett stickspår till en industri som inte revs bort när Klarälvsbanan las ner.

Caching 2012-07-08

Tänkte idag ta de resterande fyra längst ut på Värmlandsnäs. Började vid Gaperhults hamn, där jag aldrig varit förut. Det är en av de positiva sakerna med geocaching, man kommer till ställen man annars kanske inte skulle besöka.Sen blev det hällristningarna vid Rosenborg, där jag satt och filosoferade på bänken en stund. För nu hade solen kommit fram och med den en tryckande värme.Så promenaden ut till sydspetsen fick anstå till svalare tillfälle. Även cachen vid Ekenäs hamn får vänta. Den ligger visst mitt i en fästingfarm.

Geocaching

Vad är det, undrar många.

Geocaching är en verklighets- och utomhus-baserad skattjakt som använder sig av GPS-enheter. Deltagare navigerar till en specifik GPS-koordinat och försöker därefter hitta den geocache (behållare) som finns gömd vid den platsen.

I maj år 2000 stängde USA:s regering av störsignalerna på sina positioneringssatelliter. Nu fick även privata GPS-mottagare en noggrannhet på +- 2 meter. Ganska snart kom någon på att man kunde gömma en "cache" och låta andra leta upp den med hjälp av koordinaterna.

I skrivande stund finns 1.817.076 registrerade gömmor över hela jordklotet.
Dessa jagas av över 5 miljoner geocachare.

Jag skaffade mig en GPS för ca två år sedan och registrerade mig på www.geocaching.com. Sen hände just ingenting förrän goda vännerna Marianne Strömberg och Jan Knudsen tog med mig till min första cache här i Säffle. Det var 10 juli 2011 och cachen hette "Welcome to Säffle".

Under det följande året har jag hittat 123 cacher. Dom i Säffle och dess närhet åker jag till enbart för detta, men de längre bort kan få besök när jag är i trakten.

Jag har själv lagt ut 12 cacher hittills och några fler ska det bli i "mitt" område.

RSS 2.0