Glafsfjorden runt

En tradition nu med denna tur. Måste ju få en årlig dos våfflor i Älgå. Blev dåligt med kort tagna denna gång.
 
Började med kaffe och räksmörgås vid KaffeKvarnen i Klässbol. Underbar miljö. Räksmörgåsen den näst bästa hittills under semestern, efter Sandaholm. Här fanns Klässbols väveri, men då det kryllade av folk får den gömman anstå till senare tillfälle. Åkte istället upp till Folkets Park i Klässbol. Dit hade jag ju aldrig kommit om inte Dance hade legat här. Många små ställen att leta på under dansbanan, men till slut så.
 
For sen vidare mot metropolen Arvika. Välkommen till Arvika 2 passade ju bra, men även där en massa folk idag. Fick bli en sightseeing genom stan till Mikaelikyrkan #2. Underbar miljö vid minneslunden. Satt en gubbe på en bänk strax intill, så jag fick traska runt lite, men det gjorde inte så mycket. På väg västerut stannade jag till vid Djurhvilan. Våra älsklingars viloplats. Sköts av en ideéll förening, som hade gjort det till en plats väl värd att stanna på. Strax innan utfarten på landsvägen hängde så Välkommen till Arvika 4, vilken naturligtvis fick en signatur i sin logg. Sista cachen i Arvika socken blev så Jössefors Östra Hpl, en av alla cacher vid nerlagda stationer efter DVVJ. När väl rätt avtagsväg hittats, var det inga problem. En STOR grusplan, med EN ensam vägskylt. Ja, var kan det va???
 
Vidare på rundturen och in i Älgå socken. Jössefors station blev första stoppet. Lite vemodigt med alla dessa försvunna stationshus. En lurig liten rackare var det, fick leta en stund. Vidare på Årjängsvägen fanns sedan 4 st Souvenirer. Alla utlagda av Sol og Asbj. Suvernir#1 hittades ganska lätt på bra koordinater och bra ledtråd. Vid Suvenir#2 var det folktätt, så den fick vänta. Suvenir#3 satt nog på fel stolpe, säkert 20 meter från nollpunkten. Dessutom var den klassblöt, vilket jag skrev i loggen. Hoppas CO ser det och åtgärdar. Avslutade så dagens letande med Suvenir#4 som hängde i en gran vid en liten skogsväg.
 
Vände så åter mot Sulvik och styrde söderut mot Älgå Hembygdsgård. Här beställdes en dubbelvåffla med sylt och grädde. Fläktade skönt från sjön, så här tog jag det lugnt innan jag for hem igen.
 

Nordmarks härad 2014

Så var det då dags för det årliga besöket i Nordmarks härad. Min vana trogen denna semester började jag med en räkmacka, denna gång i restaurangen vid Sandaholm. En riktig höjdare och 30 kr billigare än på Tössestugan i måndags. Jag hade planerat in en bra rutt. Började så dagens vedermöder kl 11.54 vid Silbodals gamla kyrkplats.
En sån där platt magnetisk sak på ett elskåp som syns bra, men som man inte ser. Jag hade bestämt mig för att äntligen logga i Norge, så kosan styrdes nu mot Ørje Rasteplats. Trevliga bord och stolar och ett skåp fullt med informationsmaterial. Helt folktomt, så bara att böja sig ner och plocka fram lådan. Det fanns ytterligare en lättåtkomlig cache efter E18 här, så jag rattade vidare mot Kjærlighet-steinen.
Den låg vid det som verkade vara gamla E18. Men då jag kom på nya, så missade jag naturligtvis avfarten och det var bortåt en mil innan första korsning kom där man kunde vända. Nu var klockan 12.58 så lite lunch passade bra. Idag blev det snabbmat. En McFeast vid shoppingcentret i Töcksfors. Mätt och belåten följde jag så skyltningen mot Västra Fågelviks Kyrka. Den ligger naturskönt vid sjön Foxen. Ute på udden med dess fornlämningar hängde denna burk.
Det fanns dom som trodde att man kunde sola helt ostört här ute, men så icke när det finns geocacher i närheten. Vidare västerut. På andra sidan bron finns El puente i ett gammalt kulsprutenäste. Men enda möjliga platsen att stanna var infarten till en just då bebodd sommarstuga. Så denna hoppade jag över, liksom nästa planerade stopp i Dusserud. Här finns Tidsmaskinen.
Men just idag fanns här även en hel bunt konstnärer som gjorde akvareller och teckningar. Så en nit även här. Åter tillbaka till E18 och ett nytt besök vid E 18 Skålerud. Var här även i fjol och letade, men gick bet. Men i år gick det bättre.
En mysig rastplats på sin tid. Kaffe och glass vid Götes grill i Årjäng passade nu bra. Norrut mot Koppomstrakten svängde jag av mot Långtjärn, men här var vindskyddet fullt i folk, så bara att vända. Karlanda hembygdsgård med en multicache Kloppa - Tar Pit, misslyckades i fjol, då slutgömman vaktades av en hjord ilskna brännässlor. I år utrustade med stövlar och överdragsbyxor gick det bättre. Hittade den direkt efter minnesbilden från i fjol. En sväng söderut igen resulterade i två funna. Först såg och kvarnruinerna i Korsbyn, en riktigt blöt burk, sen en enkel burk vid en loppis KORSBYN NÖTT. Dags för näringsintag, nu dubbelvåffla med hjortronsylt och vispgrädde i Hämnäs. Vid Järnskogs hembygdsgård, som var nästa stopp, höll man föredrag, så den fick anstå till senare tillfälle. Järnskogs kyrka gick bättre. Här letade vi ett bra tag innan vi fick se den lilla nano-burken bredvid en bult i vägskylten. Nu var det slut på de planerade stoppen, men då klockan inte var så mycket startade jag appen i smartfånen. Det gick ju så där. Telias mobilnät låg nere, så ingen mer gömma idag. Trots detta en lyckad dag med nio funna, varav två i Norge.

Liten omväg på 25 mil

Så har man då blivit med semester. Min vana trogen ägnades första dagen åt årlig bilservice på Toveks i Åmål kl 07.00. Sen tog jag en liten omväg hem.
 
Började med en sympatisk räkmacka på Tössestugan. Åkte sen vägen västerut genom Dals-Långed. Började dagens fångst med en magnetisk cache på en skylt där det stod Älgpark. Besökte dock inte dom små djuren denna gång, utan åkte vidare mot Dals-Ed. Denna kommun hade jag inte loggat förut, så Eds Kyrka passade då bra in i statistiken. Sedan vidare västerut in i orört land, dvs Göteborgs och Bohus län. Första stoppet här blev vid Blötevattnets Skans (Bunker #10).
En av många anläggningar som skulle stoppa den lede fi, dvs tyskarna. Nu igenmurad, men fint läge vid sjön. Fick ett favoritpoäng. Fortsatte sen mot Skee Kyrka. Min kompis Kurts mor var född här, så lite intressant. Märklig kyrka, då klockstapeln låg på andra sidan vägen.
Kyrkans inre var helt otroligt. Ett besök här rekommenderas varmt. Blev en favoritpoäng här med. Resan fortsatta sedan mot Strömstad där jag hade tänkt äta lunch. Det gick ju så där, om man säger så. Mitt under semestern och inte 100% badväder. Helt igenkorkat över allt. Så det blev till att söka sig utombys. I ren desperation knappade jag in McDonald's på GPS:en och hamnde så småningom i Nordby. Men där fanns ett Rasta, så där åt jag. En riktigt god köttfärsmojäng av nåt slag, kan kanske kallas gratäng. På väg dit passerade jag Hogdals Kyrka. Då kyrkor brukar ha en cache vid sig lät jag Smart-Fånen söka och visst fanns där en sådan. Så mätt och belåten svängde jag in här.
Uppe på en höjd bakom parkeringen hittades så dagens sista gömma. Jag började få hemlängtan och tog då vägen över Lur. Tänkte i min enfald att det säkert fanns en cache även här, men så var det inte. Borde vara lag på att alla kyrkor ska ha en geocache vid sig. Sedan blev det närmsta väg hem, och jag tycker att det blev en bra första semesterdag.
 

RSS 2.0