Halland #2

Så var då dag två till ända på den halländska odyssén. Idag skulle Varbergs kommun få besök. Dagen började med, om inte hällregn så, en viss nederbörd.
 
For direkt till Derome och deras träbearbetningsmuséum. Tog lite kort, men tror inte att det direkt kan räknas som industrispionage.
Lite förmiddagsfika fick det bli där också.
På vägen dit stannade jag till vid derome station, men regnet öste ner, så den cachen fick inget besök. På väg sedan mot Varberg, var det betydligt bättre väder, så dagens (och Varbergs kommun) första cache loggades - Byt en bok / Pick a Paperback. Styrde så kosan mot Varbergs fästning, och den var nästan lika ointaglig nu som då. Totalt trafikkaos och ingen som visste var dom skulle, typ. Min vana trogen - tredje gången jag var här - blåste det så man nästan tappade huvudet.
Här blev det åtminstone lunch, bestående av trenne smörrebrö. Sen styrdes kosan mot dagens sista mål. Världsarvet Grimetons radiostation. Masterna har man ju sett ffrån motorvägen ett antal gånger. Detta var sevärt. Det var före radiorörens tid, så att få upp effekten krävde mekaniska åtgärder. Ernst Alexanderson konstruerade då sin Alternator. En elmotordriven generator. Motorn är på 500 hk och kräver 2000 V, 110 A. Generatorn som drivs av denna ger direkt den effekt som matas ut i antennen. En växelspänning på ca 17.000 hertz (mot elnätets 50) och med 200.000 watts effekt. Läget i Grimeton är det enda i Sverige med fri "sikt" mot stationernas huvudstation i USA. Norr om Danmark, Söder om Norge och Norr om Skottland.
Så här ser "Ernst" ut
Här loggades förstås också en cache med det lämpliga namnet Världsarvet. Cachen Radiostationen Grimeton, som låg mitt under ett av de sex antenntornen kunde inte loggas, då det drällde av folk där.
Så var den dagen till ända och kosan styrdes mot hotellet i Halmstad.
I morgon är en annan dag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0