Vänern runt

Så var det då dags för semesterns muséibesök. Vänermuséet i Lidköping var resans mål. Startade strax efter nio på onsdagsmorgonen i hällande regn. Vid kaffepausen i Brålanda hade jag åkt ifrån regnet, så att dagens första geocache vid Samåkning Skroten kunde loggas utan att bli blöt. Jag tog sen den spännande vägen mellan Halle- och Hunneberg för att kunna hitta Flo Kyrka. Sedan kom jag in i nya cachingkommunen Grästorp. Här fanns ett antal tilläggsbanor till Såtenäs flygplats. Två besöktes. SK60 #3 hittades utan problem, medan SK60 #4 gäckade mig, dagens första DNF.
 
Nu var man då framme vid huvudmålet för dagen. Jag har varit på Vänermuséet tidigare, men det var säkert en 15 år sen om inte mer. Mycket intressant om vårt lilla innanhav. Här fanns även en lämplig restaurang för lunchintag. Blev dagens leverstuvning med ris, stort salladsbord, dryck, kaffe med kladdig kaka. Allt för bara 69 kr. Strax om hörnet fanns även Nej jag vill inte gå till parken ikväll!. En sån där liten nano-behållare. Typ 1 cm i diameter och 1½ lång. Dom är lite pillriga dom där.
 
Så påbörjades så resan hemåt, men tog ju vägen norrut. Källby hallar var väl värd ett besök.
Här står två runstenar resta. Den norra stenen är hednisk. Den kan föreställa asaguden Tor som knyter sitt berömda styrkebälte "meginjordr". Det saknas dock Tors mest kända attribut, hammaren Mjölner, men den kan ha funnits på en nu mer avbruten del av stenen. Den södra stenen är kristen och har ett kors. Genom att ställa stenarna mot varandra blev de en symbol för kampen mellan hedendom och kristendom på 1000-talet.
 
Naturligtvis stannade det till två ytterligare bilar. Men som den naturligaste sak i världen, försökte jag helt oberörd vara mer intresserad av baksidan på informationstavlan. Nästa stopp blev Skälvums kyrka. Vacker både invändigt och utvändigt.
 
 
Stenbacken skogen #1 blev dagens andra DNF (Did Not Find), men myggen blev glada åt lite mat. Vid Hassle kyrka var det en klar fördel att vara 197 cm lång. Börstorp Slott hängde i en liten tall och jag gick rakt på den. Ett imponerande bygge var Filmhuset, där man kunde byta dvd-filmer istället för vanliga cachingpryttlar.
 
Sen var det dags att passera gränsen till hemlandet och stanna till vid busskuren utanför Bäckhammar. Det första man blir blind på är ögonen sägs det, och det stämmer nog för Sulfit luktar skit - Sulfat luktar mat (fast tvärt om) kunde jag då inte hitta. Men med Välkommen till Kristinehamn Syd hade jag loggat alla kommuner med "strandtomt" i Vänern.
 
Transporterade mig sen förbi Kristinehamn och stannade till vid E18 - Väse hembygdsgård. Här hade jag aldrig varit, trots besök av både kyrka och kyrkstallar alldeles intill. Ett stopp vid E18 - Runstenen vid Ve gav en del huvudbry, men den kluriga gömman hittades till slut. Sen dagens andra nitlott vid en busskur E18 - 501 Brosätter. E18 - 501 Östra Fågelviks kyrka hittades dock lätt på en vägskylt. Busskuren E18 - 501 Spånga var lite svår att få ögonen på samt att få ut, men med cachingväskans pincett lyckades det.
 
Sen var det i stort sett bara hemresan kvar. Men jag stannade till vid fornborgsområdet intill Norsälven. Happy birthday to you, hade jag försökt mig på tidigare, men gått bet. Nu gav jag mig den på att den skulle hittas. Det tog sin tid, men till slut hittade jag första steget i cachen. Slutgömman hittades på ett oväntat sätt. Mycket påkostad och kul gömma. Den fick dagens enda favoritpoäng.
 
Sen var det ganska skönt att komma hem. En kall dusch och ett glas rosévin tyckte jag att jag var värd. Nu har jag bara Storfors kommun kvar att logga i Värmlands län. Ska väl försöka mig på den också innan semestern tar slut.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0