Glaskogsrally

Helt spontant blev det en runda på Glaskogen. Ett antal nyare cacher hade placerats ut här på vägen mellan S Ström och Lenungen. Soligt och fint, men ack så blåsigt. Vi började kl 14.15 vid Busten #2, där en tragisk händelse inföll på 1700-talet, då en kvinna med sitt oäkta barn frös ihjäl här, då hon nekats husrum på en av gårdarna i närheten.
En färsk lövkvist lades ner vid platsen. Cachen lätt hittad mha ledtråden. Här hade jag varit 2011 och loggat en nu försvunnen cache. Fortsatte så en bit och hamnade vid Välkommen Glaskogen #1. Den närbelägna bäcken brusade inte så värst mycket efter årets torrsommar.
Efter ytterligare en liten bit finns informationstavlor om Glaskogen och vandringslederna vid Kalleboda.
Bara grundstenar fanns kvar efter den nerbrunna stugan. Inledningsvis nämnde jag att det blåste, men det var ju bara förnamnet när man kom upp på toppen här. Undrar om denna boplats är upptagen av skogsfinnar på 1600-talet. Var Sockengräns Silbodal/Glava går, behöver man inte fundera på.
Liksom de övriga burkarna denna dag, var den lätt hittad. Tror alla hade D/T 1.5/1.5. Här hade jag varit 2013, men då hängde burken i en gran en bit norrut efter vattnet. Då blev det en fotologg, eftersom loggremsan övergått till klassblöt pappersmassa. In i bilen igen och stopp vid Säker cykel.
Ett antal sådana skyltar finns längs denna väg. På vägen är det förbud mot trafik med tung lastbil, vilket man definitivt kan förstå. Lite letande efter denna burk. Ledtråden var gran, och det fanns en och annan sån här - typ. Vidare så till Brittjärn och sedan Kanotiläggning - Mjögsjön. Här förgylldes resan med ett antal kantareller och en stensopp (Karl-Johan).
Vid Välkommen Glaskogen #2 fanns det många skrymslen att kika i, men till slut så hittades den lilla gynnaren. Här gjordes en liten avstickare till Lenungshammar för att se hur det såg ut där. Nästa stopp blev Mellan Övre Gla och Stora Gla.
Man kan, utan att överdriva, säga att en viss CO har en förkärlek för en viss sorts placering av burkar. Nästa stopp efter denna väg blev också dagens sista vid Välkommen Glaskogen #3. Men inte nog med detta. Sedan placerades en alldeles ny cache ut vid Karlanda kyrka. Den får id GC7Y1CE och är den tredje med samma namn, hoppas denna blir mer långlivad. Väntar nu bara på godkännande och publicering.

Wexionensem #6

Så börjar den lilla semestern lida mot sitt slut och kosan ställdes hemåt. Färdvägen var stakad så att två kommuner i Jönköpings län samt tre i Älvsborgs skulle besökas. Första stoppet kl 09.23 blev vid Woxtorps kyrka. Ledtråden var stolpe, men inte riktigt den sorts stolpe man är van vid. En fin allé ledde upp till Voxtorps gård.
Av nån anledning blev även nästa stopp vid en kyrka, nämligen 101010 Kävsjö k:a. Och därmed fick Gnosjö kommun en bock i listan. Detta var en liten fin rödmålad träkyrka.
Geocahcegömman här var en finurlig liten rackare på en informationstavla. Färden gick vidare till Gislaveds kommun och N. Hestra Hembygdsgård.
Såg ut att vara en välskött hembygdsgård. Och mitt emot låg kyrkan. Klockstapeln var nästan större än själva kyrkan. Här blev det handtvagning vid vattenposten, då någon bevingad varelse hade behagat träcka på handtaget till grinden, och det alldeles nyss också.
Nu var det dags att byta län till det gamla Älvsborgs. Och då Ulricehamn var en vit fläck på min karta, fick Gällstads kyrka ett besök.
En lite oväntat slut på tornet. Varken kors eller tupp. Den eftersökta burken fanns under en lada i närheten. Här skulle det även ligga en Travel Bug, men den hade rest vidare utan att det noterats. Eftersom jag visste att jag gärna ville hem, så blev det bara ett besök i varje kommun. I Herrljunga finns en ort som heter Ljung. Här stoppades inte vid en "vanlig" kyrka utan vid en annan predikolokal. Kommer nu inte ihåg vilken sort det var, men tror det var Missionskyrkan. En gräsklippande vaktmästare var tydligen van, han tittade knappt åt mitt håll, då jag traskade runt deras informationstavla. Sista "tvingande" stoppet blev Kullings-Skövde Kyrka i Vårgårda kommun. En liten fin kyrka med tornur, som i vanlig ordning inte fungerade.
Magen hade börjat knorra, så ett besök på Rasta i Vårgårda fick det bli. Inte en av Rasta-restaurangerna jag skulle rekommendera. Maten var god, men det kändes oinspirerande att äta där på nåt vis. Sen blev det ytterligare ett stopp i Vårgårda, nämligen vid Chokladvägen. Jag körde in på en liten vägslinga för att orientera mig, och upptäckte att jag stod två meter från gömman. Den här delen av väg 42 har byggts av arbetare från konfektyrfabriken Suchard i Alingsås. Det var när fabriken hade lagts ner som arbetarna hjälpte till att bygga vägen och sedan dess kallas den för Chokladvägen i folkmun. En riktigt gullig liten burk  som låg "bland sten" innehöll en snart fullskriven logglista.
Sen var det då dags för resans sista cachestopp vid Lagmansereds kyrkoruin. Av någon anledning hette cachen Bringing It All Back Home.
Här har det varit stavkyrkor av och till sen 1000-talet. Digerdöd och bränder har kommit och gått men stenruinen av den sista kyrkan har bestått. Den sista kyrkan på platsen brann ner 1929 under pågående högmässa. Efter detta stopp blev det raka vägen hem, förutom ett fikastopp på RiksRasta i Brålanda. Blev en trevlig liten semester. Lite statistik följer:
 
Körde totalt 1325,2 km
Bilen drog i snitt 0,52 liter bensin/mil
Jag loggade geocacher i 18 kommuner
Totalt 38 cacher loggade, varav två earthcahcer och en virtual
Lönekontot minskade med 7137 kr under resans gång (plus bensin)
 

Wexionensem #5

Så grydde då sista dagen med Kronobergs läns kommuner som mål. Idag de som ligger västerut. Började med ett besök på Kyrkö mosse scrapyard. En av alla dessa sevärda bilkyrkogårdar.
En allé av bildäck fram till platsen. Men här kände jag igen mig. Har varit här förut, men då utan smartfåne, så vetskapen om en cache här var "obefintlig". Hittade även mitt nya omslagsfoto till Facebook här.
På väg västerut gick vägen sedan via Stensjöäng. En enkel gömma i vägskylten med samma namn. På väg upp mot väg 120 dök det upp en skylt.
Var vissst nån mordhistoria kopplad till denna gamla bostad, som nu är restaurerad.
Fanns vissst en geocache här också, men den hittades inte trots mycket letande. Sen blev vägen till Älmhult ett antal mil längre då 120:an var avstängd 10 km väster om Häradsbäck. Så via Liatorp kom jag till slut fram till Det stora varuhuset i Älmhult. Gissa vilket!!! Här blev det även lunch på Sibylla. Sedan mot Markaryds kommun, där Fångstgropen fångade mitt intresse.
En av alla dessa varggropar runt om i vårt land. Sen fick två kommuner var sitt besök. Det första var Ljungbystopp och det andra Alvesta park and grab. Hade sen tänkt att besöka Huseby bruk, men var ganska sleten, så jag for direkt mot Växjö istället. Precis som gårdagen, avslutades med en earthcache i form av ett flyttblock. Idag var det Flyttblocket vid gravfältet. I vanlig ordning önskades ett foto.
En av frågorna var namnet på ett flyttblock på 217 ton som hittades i Elbe i Hamburg för en 30 år sen eller så. Det har visat sig att det transporterats av isen från Småland under den istiden som var före den senaste. Det kallas för Der Alte Schwede. Tänkte då att det var bäst att påpeka att det var jag till vänster i bild...
Så åter till hotellet och började plocka ihop så smått inför onsdagens hemfärd.
 

Wexionensem #4

Så var det då dags för första "lediga" dagen i Växjö. En dimmig morgon och kosan styrdes mot söder och öster. Dagens första stopp blev vid Inglinge Hög, som tonade fram bland dimmorna. Gömman i en jordkällare som byggts i en gammal gravhög.
Onekligen en, för den tiden, högteknologisk stenornamentering i relief.
Sen besöktes dagens första kyrka. Av nån anledning är jag svag för kyrkor med tornur. Och just ett sånt har Uråsa kyrka.
Jag tror dock inte att sockennamnet beror på just det... Men här fick jag ta hjälp av hjälpmedel från cachingväskan för att nå burken. Nästa stopp blev vid en liten ko. Nämligen MC-Kossan.
Lite svårmjölkad var den trots allt. Men Tingsryds kommun fick ett kryss i listan. Snabbstopp vid informationstavlan Välkommen till Tingsryd norr, och sen ett stopp vid Kungastenarna.
Här har ett antal sentida kungar skrivit sina namnteckningar under sina Eriksgator. Tror jag gick runt stensamlingen tre varv innan jag såg burken. Men tror jag tittat rakt på den alla varv. Bästa vägen till nästa Kronobergska kommun gick via Emmaboda i Kalmar län. Här fick då Tvillinggrindarna ett besök. Bästa parkeringsplatsen var ockuperad av en tysk husbil, så jag for och vände och gjorde en fulparkering på vägrenen. När jag sen passerade husbilen, vinkade paret glatt och vandrade sedan mot gömman. Ett besök på gulliga och trevliga retrokonditoriet Fenix i Emmaboda räddade förmiddagen. Sedan åter mot Kronobergs län och Lessebo kommun. Dagens andra informationsskyltscache. I denna kommun finns även kyrkogården i Ekeberga med sin Gravkammare.
Här låg ju då definitivt inte torparen Per Larssons dräng, utan liiite finare folk.
Så saknades då en kommun i östra Kronobergs län, nämligen Uppvidinge. Ett besök vid Sveriges enda minnesmärke över tyska soldater från andra världskriget fanns här vid rastplatsen vid Sandsjön.
Burken var inte helt lätthittad, då här inte bara fanns EN en. Nästa stopp blev Dädesjö gamla kyrka. Dessa gamla "öde"-kyrkor är det något visst med tycker jag.
Kosan styrdes sen mot det som gett länet sitt namn, nämligen Kronobergs slott. Vid Slottsruinen/Ryttmästaregården fanns en mycket lätthittad burk. Tyvärr var restaurangen stängd för säsongen. Men tog ändå sedan min första virtuella cache, Den gamla borgens hemlighet. Här skulle man då ta ett kort som bevisade att man varit på platsen, och jag tror väl jag lyckades med det.
Var ju rejält hungrig, så nedlät mig till en lunch på McDonalds. Men gick med vinst, då jag beställde och betalade för en enkel nån slags bbq-onion-sak, men fick en dubbel. Jag påpekade inte detta... Besökte sedan Växjö julcachekalender 2017 #23. Tyckte det var kul med en ekorre placerad på den fågelholk som var cachegömman. Men den skuttade snabbt iväg när jag närmade mig. Avlsutade så dagen med den obligatoriska earthcachen som detta år blev Flyttblocket vid Helgasjön. Frågorna besvarades och mailades till CO, som snabbt godkände min loggning. Även här önskades ett foto, vilket jag förstås bidrog med.
Så här står jag framför "det lilla gruskornet" som CO kallade det i sitt svarsmail. 14 loggade denna dag, inte så illa.

Wexionensem #2-3

Så har då årets Släktforskardagar gått i mål. Två dagar med många trivsamheter och bra försäljning i Värmlandsmontern. Över 70 exemplar av det nya kyrkboksregistret sålda. Lördagen med knökmycket folk som vanligt. Idag söndag lite lugnare. Var och lyssnade på två föredrag. Ett om SVAR och ett om AD.
Åt lunch lite tidigare idag. Gårdagens 30-minuterskö till funktionärsmatsalen var inget rolig. Ett klart minus för arrangörerna. Men idag var kön kl 11.30 bara fem personer. Det gjorde att man även fick lite tid över. Så en promenad till Växjö Julcachekalender 2017 #22 Värendsvallen hanns ju lätt med i det vackra sensommarvädret.
Lätt hittad på goda koordinater och bra ledtråd. Och lite erfarenhet också förstås. Efter återkomst till hotellet och en lååång dusch (det var varmt i mässlokalerna) vilades hela ryggen på sängen i nån timme sådär. Sen blev det en skön promenad i Växjö centrum. Ett av målen var Tegnérkyrkogården.
En verklig oas, numer mitt inne i centrala Växjö. När jag då ändå var här, passade jag på att säga hej till en gammal bekant.
Här hans vagga; (dvs Kyrkerud i By socken)
I Växiö hans graf; 
I sången hans minne.
 
Dagens äventyr avslutades så med en pizza på Via Venetto. Lite datorarbete och teve via datorn, då hotelleteven inte tycker om att visa nån bild idag (felanmälan gjord och tekniker kommer i morgon). I morgon blir det lite resande åt öster hade jag tänkt.
 

RSS 2.0